In het spoor van de Draak

In het spoor van de Draak

Onder bovenstaande naam is afgelopen maandag tijdens de raadsvergadering van de gemeente Beesel de visie Recreatie & Toerisme 2019 tot en met 2023 met algehele stemmen aangenomen.

Een visie met uitdagende ambities die nadrukkelijk ingaat op de eigenheid van onze gemeente en haar kerkdorpen. Een visie met de Draak als boegbeeld.  Ja, het Draaksteken hoort bij het kerkdorp Beesel maar de Draak staat in het gemeentewapen van de gemeente Beesel en is zo uniek dat de VLP vindt dat we de bijna eindeloze toepassingsmogelijkheden in de openbare ruimte,  vermarkting en herkenning als gehele gemeente niet mogen laten liggen.

De visie schetst mogelijkheden die wij als VLP onderschrijven zoals het onderzoeken van tijdelijke horecagelegenheden aan de oever van de Maas,  spreekt over toekomstbestendige en bruisende dorpskernen, het onder voorwaarden laten gebruiken van een deel van de toeristenbelasting door ondernemers in dit segment, geeft een schatkaart met daarop “schatten” waar de toeristische bezoeker het DNA van onze gemeente kan ervaren, zet in op families (3 generaties), stelt doelen voor wat betreft een hoger aantal overnachtingen en meer werkgelegenheid, legt de nadruk op natuurbeleving en ambachten en gaat in op onze partnerschap met Brüggen. 

Als VLP constateerden wij dat een eerdere toezegging betreffende het doen van onderzoek naar de behoefte aan vrije camperplaatsen niet is de visie terug kwam. Een door de Beeselse Lijst gesteunde motie van de VLP waarin opgeroepen werd om alsnog dit onderzoek te doen werd door een meerderheid van de raad gesteund. De verantwoordelijk wethouder gaat hiermee aan de slag.

De Draak is de rode draad die door de hele visie loopt.

Nogmaals, we praten niet alleen over het Draaksteken dat, en dat kan niet nadrukkelijk genoeg gezegd worden, hoort bij het kerkdorp Beesel, maar ook over nieuwe initiatieven onder de noemer Drakeneieren. Wat de VLP betreft mogen dit daadwerkelijk, door onze kunstenaars gemaakte eieren zijn die verspreid over de gemeente die onze bezoekers informeren over de schatten die onze gemeente herbergt.

Als de Draak eenmaal door de hele gemeente Beesel zichtbaar wordt en overal  opduikt, dan is het een kwestie van wachten  op meer Draken wandel- en/of fietsroutes waar onze jeugdige toeristische gasten samen met hun familie op zoek kunnen naar alle Drakeneieren die in onze gemeente te vinden zijn….. wat een avontuur…..wat een belevenis en…superspannend!!!! Een Draak is een mythologisch dier waar men fantasie eindeloos op los kan laten, te mooi en te magisch om niet nog meer te gebruiken en te benutten. Beesel mag van de VLP  een grote Drakengemeente worden met het Draaksteken als de slagroom op de taart.

Voor de gehele visie verwijzen wij graag naar de site van de gemeente Beesel www.beesel.nl .