Sinds 2010 is de gemeente Beesel een gewaardeerde partner van Olympia’s Tour. Was het 1e jaar het kerkdorp Beesel start en finishplaats van een etappe, in de jaren daarna fungeerde het kerkdorp Reuver als start- en finishplaats. Ook dit jaar speelt het slotweekend van Olympia’s Tour http://www.olympiastour.eu zich weer af in de provincie Limburg af. Op zondag wordt de internationale beloftenkoers beslist met een loodzware koninginnenetappe door het Zuid-Limburgse heuvellandschap, een dag eerder strijkt het peloton neer in de gemeente Beesel. Een traditionele stop in het routeschema van Olympia’s Tour, maar wel met een nieuwe start- en finishplaats.
Die voorlaatste rit in de oudste rittenkoers van Nederland leidt namelijk na de start in het kerkdorp Offenbeek naar het Duitse Brüggen en vervolgens terug naar Offenbeek. Een rit waarbij letterlijk en figuurlijk grenzen worden overschreden, omdat een deel van de etappe zich afspeelt op Duits grondgebied. Het parcours is grotendeels gelijk aan vorig jaar, met uitzondering van de start- en aankomstplaats. Rond Offenbeek worden vervolgens drie plaatselijke ronden verreden. De datum voor deze rit is zaterdag 9 september.
De VLP heeft de participatie van onze gemeente aan deze koers altijd volledig omarmt. De koers bood en biedt de gemeente de mogelijkheid om zich toeristisch te promoten. Niet alleen regionaal maar ook landelijk en sinds vorig jaar zelfs grensoverschrijdend door de intensieve samenwerking met onze buurtgemeente Brüggen. Voor 2017 stelt de gemeente Beesel zich voor € 35.000,– garant. De gemeente Brüggen neemt de kosten op haar grondgebied voor haar rekening en ook de Provincie ondersteunt deze activiteit met een subsidie van € 10.000,– aan de Stichting Beesel Bruist in het kader van Limburgse Wielergemeente. Een waardering voor de inspanningen van de Stichting en van onze gemeente om de wielersport te promoten.
In het verlengde van de koers worden er ieder jaar activiteiten georganiseerd om de breedte sport te promoten, profiteren plaatselijke (horeca) ondernemers en verenigingen van de koers en worden er evenementen en festiviteiten georganiseerd voor de gehele bevolking op en rond het marktplein. Activiteiten die zorgen voor levendigheid in het dorp. Uiteraard zorgt de koers voor een beperkte mate van overlast maar in overleg met alle betrokkenen worden deze zoveel mogelijk beperkt.
De medewerking van de gemeente aan Olympia’s Koers ligt de laatste jaren onder een vergrootglas. Wegen de kosten op tegen de opbrengsten, zijn er alternatieven met betrekking tot het promoten van andere topsporten, moeten we niet gewoon stoppen en het gereserveerde geld in andere activiteiten steken. In tegenstelling tot de andere partijen waren de VLP en de Beeselse Lijst er ook dit jaar weer voorstander van om de koers door te laten gaan. Zowel Kernoverleg Offenbeek alsook Hertje Offenbek hadden al eerder aangegeven meer activiteiten te willen organiseren in het centrum van Offenbeek in het kader van de leefbaarheid in het kerkdorp. Met de opzet van Olympia’s Tour van dit jaar wordt aan deze wens tegemoet gekomen. Ook de ondernemers in Offenbeek zijn blij met de komst van de ronde en hebben hun medewerking toegezegd. In het verlengde van de dagkoers op zaterdag wordt er op zondag door de Wielerclub Midden-Limburg onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie en de UCI een jeugdronde georganiseerd voor jeugdrenners. Genoeg reuring dus in het weekend van 9 en 10 september in het kerkdorp Offenbeek.
Voor 2018 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om te kijken naar mogelijke alternatieven voor de ronde. De VLP is akkoord gegaan met deze opdracht. Niet omdat we ontevreden zijn met Olympia’s tour maar omdat we graag alle mogelijkheden open houden om onze mooie gemeente regionaal maar ook landelijk te promoten.