Integraal Kind Centrum Beesel (IKC) te duur volgens VLP

Integraal Kind Centrum Beesel (IKC) te duur volgens VLP

Met de vaststelling van het programma van eisen komt de realisatie van het IKC weer een stap dichterbij. Als VLP vinden we het positief dat zowel het basisonderwijs, de kinderopvang en de gymzaal in de woonkern Beesel op een kwalitatief betere manier en centraal zal worden gehuisvest op het huidige sportpark de Solberg.

Echter, als je uit een zwakke financiële positie komt als gemeente, je de financiën weer op orde hebt maar weet dat regelgeving voor toekomstige financiële spanningen gaat zorgen dan verwachten wij als VLP dat je met de gemeentelijke financiën omgaat zoals het een goed huisvader betaamt.

Naar de mening van de VLP is dit niet het geval bij de begroting van het IKC. Het IKC is in geld uitgedrukt een van de grootste financiële uitgaven van de gemeente Beesel in de afgelopen jaren. Daar waar eerst gesproken werd over een investering van € 3,9 miljoen voor een school, kinderdagverblijf en inloop van ouderen ligt er nu een financieel kostenplaatje van € 10,8 miljoen terwijl er aan het plan alleen maar een gymzaal is toegevoegd. Een buitensporige prijsstijging voor een project dat sober en doelmatig zou moeten worden. Verder zorgt de wijze van dekking van deze investering gedurende een periode van 40 jaar voor jaarlijkse lasten ad € 62.000,– welke gaan ten laste van de investeringsreserve van onze gemeente. In totaal bijna €2,5 miljoen.

Als VLP hebben wij nadrukkelijk gekeken naar vergelijkbare projecten in de regio. Informatie is opgevraagd betreffende het MFA in Vlodrop en het IKC in Eygelshoven. Op basis van de ontvangen informatie, de vele vraagtekens in de voorliggende IKC begroting en de oorspronkelijke doelstelling betreffende een sobere en doelmatige realisatie komt de VLP tot de conclusie dat de realisatie van het IKC tegen een lager kostenplaatje mogelijk moet zijn.

Door de VLP zijn tijdens de commissievergadering waarin het IKC werd behandeld diverse vragen hierover gesteld. Ook de fractie van Samen Verder had diverse inhoudelijke vragen. Onderstaand benoemen wij enkele punten die onze aandacht trokken:

– Het blijkt dat er voor de te bouwen basisschool is uitgegaan van meer m2 per kind dan passend bij het onderwijsconcept. Daar waar initieel uitgegaan werd van 3,5M2 per leerling met een vaste voet van 70M2 wordt nu uitgegaan van  5,03 M2 per leerling met een vaste voet van 200M2. 

– In het plan wordt uitgegaan van Energie Neutraal Bouwen (ENG) terwijl hiervoor nog geen landelijke normen zijn. Dit brengt financiële onzekerheden met zich mee. Als VLP zijn wij voorstander van een Bijna Energieneutraal Gebouw (BENG) waarvoor duidelijke regelgeving aanwezig is. Een keuze voor BENG zorgt verder voor een besparing van € 500.000,– op de stichtingskosten.

– Een ander factor die onze verbazing wekt is het verwachte aantal kinderen dat naar de basisschool zal gaan. Daar waar de afgelopen jaren steeds werd uitgegaan van teruglopende aantallen en een stabilisatie op 120 tot 130 kinderen worden nu prognoses gehanteerd met een leerlingentoename van 25 kinderen en zelfs meer voor de komende jaren. Naar mening van de VLP wishful thinking.   

  – In het plan is de realisatie van een kunstgrasveld opgevoerd. In eerdere vergaderingen heeft de raad al aangegeven dat het IKC sober en doelmatig dient te zijn en dat een kunstgrasveld hier niet in thuishoort. Toch wordt nu, zonder verder overleg, de realisatie van een kunstgrasveld opgevoerd als onderdeel van het IKC. Verbazingwekkend!

Verdere vragen zijn gesteld over voorbereidingskosten van € 1,13 miljoen, de kosten betreffende de open inloop voor senioren ad € 900.000,–, het kostendekkend verhuren aan een commerciële partij zoals het kinderdagverblijf en het participatietraject met insprekende partijen als ROKA en Bieslo

Samenvattend komt de VLP tot de conclusie dat de begroting van het IKC diverse onzekerheden kent, er onderdelen zijn die niet passen binnen de eerder door de volledige raad gestelde eis van een sober en doelmatig gebouw en dat diverse onderdelen aanzienlijk duurder zijn begroot dan noodzakelijk of gepast.

De VLP heeft, samen met de fractie van Samen Verder, daarom een amendement (wijziging op het raadsvoorstel) ingediend. In dit amendement wordt beargumenteerd opgeroepen te komen tot een taakstellende bezuiniging van 25% van de stichtingskosten zijnde een bezuiniging van € 2,7 miljoen. Het amendement is met 8 stemmen (CDA en BL) tegen en 7 stemmen voor (VLP en SV) verworpen.

In het verlengde hiervan is het voorliggende raadsvoorstel betreffende het IKC met 8 stemmen (CDA en BL) voor en 7 stemmen tegen (VLP en SV) aangenomen. Wat de VLP betreft een keuze waarbij emotie wellicht de rede heeft overwonnen. 

Wat ons als VLP wel positief stemt voor toekomstige projecten/ investeringen, is dat de meerderheid (CDA en BL) deze grote investering geen risico vindt voor onze gemeente. De VLP vertrouwt er op dat zij dit zelfde stemgedrag ook vertonen bij nieuwe projecten die in de pijplijn zitten.

Het eerder genoemde amendement van VLP en Samen Verder vindt u op onze site www.vlpbeesel.nl